.

Sos alb (Bechamel)

Posted on
  • joi, 29 septembrie 2011
  • by
  • zaahoo
  • in
  • Etichete:
  • Cum se face sos alb (bechamel), reteta culinara pentru sos alb (bechamel)


    Ingrediente:
    25 - 30 g faina, 30 - 40 g unt, 1/2 lapte, sare

    Mod de preparare:


    Este sosul cel mai frecvent intalnit, consistenta lui variind dupa preparat. Faina si untul se infierbanta intr-o cratita de 1 l, la foc mic, (nu diret pe flacara), numai un minut, amestecand mereu si avand grija ca faina sa nu se coloreze deloc; apoi, se stinge cu laptele fierbinte, adaugat in 2-3 randuri, amestecand de fiecare data, pana cand se desfac toate cocoloasele formate, ca sa rezulte un sos omogen. Se potriveste de sare si, facultativ, se acreste putin cu zeama sau sare de lamaie, numai dupa ce s-a luat cratita de pe foc. Se aromeaza cu patrunjel sau marar tocat.

    La sosul alb se mai pot adauga, imediat dupa ce s-a luat de pe foc (cat este fierbinte), 100 ml smantana, batuta pana cand se omogenizeaza, sau 100 ml smantana, batuta bine cu 1-2 galbenusuri. Se potriveste gustul si aroma ca mai sus. Acest sos este foarte adecvat pentru legume fierte si bine strecurate, peste care se desarta, dupa ce acestea s-au asezat in vasul bine uns cu unt, margarina sau untdelemn. Sosul nu se amesteca cu legumele. Se infierbanta la cuptor cu 10 minute inainte de servire. Pentru regimuri, se pot adauga in sosul fierbinte, dupa ce s-a luat de pe foc, 100 - 150 g branza de vaci, bine maruntita dinainte care si acreste putin. Sosul se desarta peste cartofi, dovlecei, conpida, fasole verde sau alte legume fierte (fara sa se amestece cu acestea).

    Pentru preparate cu oua, se poate aroma sosul pregatit ca mai sus cu cateva ciuperci, fierte separat in putina apa, se adauga in sos, completand laptepe. Se sareaza, se acreste si se aromeaza cum s-a aratat mai inainte.

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Copyright (c) 2010 Retete culinare - Retetele apartin autorilor de drept. Sursa retete: Practic in bucatarie, Bucataria de azi
    Sponsored by : Bloggermint