Cum se face paine din faina neagra, reteta culinara pentru paine din faina neagra
Ingrediente:
1 kg faina neagra, circa 600 ml apa, 10 g drojdie, 15 g sare sau jumatate lingurita, 100 g maia veche (daca nu avem, vom mari cantitatea de drojdie la 20-25 g)
Mod de preparare:
Se cerne faina. Intr-un vas incalzit se introduce jumatate din cantitatea de faina, maiaua veche si drojdia inmuiata intr-o ceasca cu apa calduta (circa 32 grade Celsius). Se amesteca totul pana se obtine o maia de consistenta potrivita. Se pune maiaua intr-un vas, se presara cu putina faina, se acopera cu o carpa curata si se lasa la cald sa dospeasca circa 1 ora jumatate - 2, intr-un loc ferit de curenti de aer rece.
Dupa ce maiaua a dospit, se rastoarna intr-un vas in care s-a pus restul de faina, adaugand sarea dizolvata in apa calduta (cca 350 ml apa) si se framanta cu putere cca. 20 de minute, pana ce aluatul face basici si nu se mai lipeste de maini.
Apoi, aluatul se lasa la dospit pana cand isi mareste volumul de 2-3 ori. (aproximativ 35 de minute), dupa care se imparte in trei bucati si se modeleaza, dandu-i forma rotunda sau lunga. Se mai lasa sa creasca cca. 20-25 de minute, dupa care se asaza pe tava de aragaz unsa in prealabil cu putin ulei; se unge deasupra si se introduce in cuptor, timpul de coacere variind intre 30-40 de minute, in fuctie de forma painii si tipul de cuptor.
Este bine ca in primele minute, coacerea alutului sa se faca intr-un mediu cu aburi. Dupa ce painea s-a copt si s-a rumenit frumos, se scoate din cuptor si se unge din nou cu o pensula inmuiata in putina apa indulcita.
Paine din faina neagra
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu