Cum se face cozonac simplu (cu stafide), reteta culinara pentru cozonac simplu (cu stafide)
Ingrediente:
1 kg faina alba, 50 g drojdie proaspata, 6 oua, 300 g zahar, 100 ml ulei (3-4 linguri), 200 g margarina sau unt, 1/2 l lapte, 1 lingurita rom, 1 lingurita sare, 1/2 baton de vanilie, diferite mirodenii (coaja de lamaie sau de portocala) dupa gust, un varf de cutit nucsoara, dupa dorinta 100 g stafide
Mod de preparare:
Se cerne mai intai faina si se lasa in bucatarie sa se "acomodeze". Galbenusurile se freaca cu putina sare si zaharul indicat in reteta, tinandu-le la caldura pana cand se dizolva tot zaharul, dupa care se incepe prepararea maielei. Se pun doua pahare de faina intr-un vas smaltuit si se amesteca cu drojdia inmuiata intr-o cana de lapte caldut, putin indulcit.
Se amesteca totul cu o furculita, se presara cu faina, se acopera cu o carpa curata si se lasa la dospit, la foc cald. Daca drojdia este buna, maiaua creste in circa 25-30 de minute. Dupa ce maiaua este gata, se incepe framantatul. In vasul in care se framanta, se adauga restul de faina si se face o gropita in care se toarna galbenusurile amestecate cu doua albusuri batute spuma.
Se adauga apoi maiaua, romul, vanilia, coaja de lamaie sau de potrocala, nucsoara, amestecand bine toate aceste ingrediente. Se toarna apoi cate putin restul de lapte, care trebuie sa fie caldut si se incepe framantatul. Inainte de a incepe framantatul se da aluatul intr-o parte si se unge vasul cu putin ulei amestecat cu margarina si unt.
Apoi se face aceeasi operatie de jur-imprejurul aluatului, pana cand este bine uns. Aluatul se framanta si se bate de vas, fara sa se rupa. Se ia din dreapta si apoi din stanga si se rastoarna spre mijloc. Operatia se repeta pana cand compozitia a devenit omogena, adica s-au amestecat bine toate ingredientele, dupa care se adauga grosimea, putin cate putin, pana ce se termina intreaga cantitate.
Se framanta astfel cel putin 45 de minute. Dupa ce s-a terminat framantatul, se asaza vasul acoperit, la cald. Daca aluatul este bine reusit, va creste in 3 ore. Formele in care se vor coace cozonacii, se ung cu unt sau margarina topita, rece. Dupa ce aluatul a dospit, se unge o planseta cu ulei sau unt si se pune aluatul. Aluatul obtinut dintr-un kg de faina se imparte in trei parti egale.
Se intinde aluatul camd e un cm grosime, se unge cu unt mai mult sleit si se ruleaza. Cine doreste, presara stafidele care au fost tinute in rom in jur de o ora. Cozonacii se pot face si impletitil pentru acesta se fac mai intai rulouri subitiri, care se implesc dupa dorinta. Se pot aseza in forme numai doua rulouri, unul langa altul sau un singur rulou mai gros.
Aluatul astfel modelat trebuie sa umple jumatate din forma: se unge deasupra cu un out batut ca pentru omleta, se pun formele la cald si se acopera cu o carpa curata, tinandu-le astfel cca. 35-40 de minute. Cand aluatul a crescut de ajuns, se ung cozonacii cu un galbenus amestecat cu putin zahar. Cine doreste, poate sa puna deasupra cateva miezuri de nuca.
Se introduc apoi formele in cuptor, la un foc mai moale, astfel incat aluatul sa mai creasca si in cuptor. Dupa primele 10-15 minute se iuteste focul. Cozonacii se tin in cuptor cca 40 de minute. In cazul in care s-au rumenit prea tare la suprafata, se asaza deasupra hartie alba. In momentul cand cozonacul este bine copt, forma este mai usoara.
Dupa ce s-a scos din cuptor se lasa cozonacul putin in forma sa se mai raceasca si apoi se rastoarna pe un servet curat, avand grija sa nu se lase mai pe o parte, deoarece se poate incruzi. Pentru a nu se usca prea repede, dupa ce s-a racit, cozonacul se pudreaza de jur-imprejur cu zahar pudra.